Sider

fredag 20. juni 2014

Satirens mester

Det britiske 80-tallsikonet Rik Mayall (1958-2014) er død.

Den britiske skuespilleren og komikeren Rik Mayall døde 9. juni, bare 56 år gammel. Han ble født Richard Michael Mayall i Essex, England i 1958, fikk sitt gjennombrudd som komiker som medlem av gruppen The Comic Strip på midten av 1980-tallet. Gruppen fungerte som fødselshjelper for en rekke profilerte komikere gjennom opptredener på komiklubben The Comedy Store, som den gang lå i etasjen over en strippeklubb. Foruten Mayall deltok blant andre hans mangeårige samarbeidspartner Adrian Edmondson og Storbritannias eneste selvtitulerte marxistiske humorist, Alexei Sayle.


 The Comedy Store var arnested for – og The Comic Strip pionerer innenfor – humorretningen som ble kalt «alternative comedy». Der 1980-tallets britiske stand up-scene var preget av sexisme og delvis også rasisme, utmerket Mayall og hans samarbeidspartnere seg med en mer intelligent, samfunnskritisk og satirisk humor. Dette bruddet med datidens britiske humor ga alternative comedy-bevegelsen hedersbetegnelsen «humorens svar på punken». Mayall etablerte seg som en innflytelsesrik underdog, med stor gjennomslagskraft i humorkollegiet så vel som i det britiske publikum.

Norske tv-seere vil forbinde Mayall med ulike rollefigurer i Rowan Atkinsons historiske sitcom «Blackadder» (1983-1989), som den uspiselige toryen Alan B’stard i «The New Statesman» (1900–1900) eller som den sexgale psykopaten Richie i slapstickserien «Bottom» (1991-1995). I hjemlandet vil han nok huskes best som den pompøse, anarkistiske post-punk-poeten Rick i kultserien «The Young Ones» (1982-1984), som han skrev og utviklet sammen med Edmondson og Sayle. Den innovative sitcomen dreide seg rundt livet i et alternativt studentkollektiv, og blandet ironisering over venstresida og dens subkulturelle vedheng med voldelig slapstick og musikalske innslag. Serien var blant de første dramatiserte programmene som ble vist på MTV.

I 2002 rystet Mayall britisk offentlighet da han lot seg bruke i rollen som Adolf Hitler i en kinoreklame mot britisk inntreden i Eurosamarbeidet. Mayall ble stemplet som smakløs og antisemitt, men avviste anklagene med følgende utblåsning: «Jeg ble med på sketsjen fordi jeg alltid har hatt lyst til å spille Hitler. Det er satire – ikke antisemittisme. Jeg sier det jeg sier fordi folk ikke vil støtte euroen hvis Hitler ber dem om det. [...] Jeg er imot euroen fordi Brussel da vil ta enda flere beslutninger på våre vegne. Jeg stoler ikke på disse finansfolkene i Europa. Storbritannia sto imot den spanske armadaen og Hitler, og jeg liker avstanden vi har til kontinentet.»

Mayall, som døde brått og uventet, var aktiv helt til slutten. Han vil utvilsomt bli savnet, minst like mye av sine kolleger som av fanskaren. Den britiske humoreliten, fra Stephen Fry til Ricky Gervais, har den siste uken kappes om å lovprise sin avdøde kollega. Mayalls nærmeste partner Adrian Edmondsons twittermelding er blant de mest siterte: «Han har dødd på ordentlig. Uten meg. Egoistiske drittsekken».

Publisert i Klassekampen 20.06.2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar